En fazla sevilen mantar türleri arasında yer alan istiridye mantarı oldukça faydalı bir besindir. Şapka şekli ve aynı zamanda istiridye kabuğuna olan benzerliği ile dikkat çekmekte ve adını da bu benzerlikten almaktadır. Besleyiciliği bakımından ete alternatif olan bu mantar türü, ekonomik fiyatı ile avantajlı bir konuma yükselmiş ve giderek popülerlik kazanmıştır. Doğada kavak ağaçlarında yetişmektedir. Ticari olarak üretimi için benzer ortamın oluşturulması gerekmektedir. Giderek yükselen mantar satışı yapabilmek için bazı püf noktaları mevcuttur.
İstiridye mantarları, klasik mantar üretimi ile fazla benzerlik göstermez. Zira bu mantar türünü yetiştirmek için geniş bir alana ihtiyaç vardır. Doğada kavak ağaçlarının diplerinde ve gövdelerinde yetişen mantarın, ticari olarak yetiştirileceği ortam, benzer olmalıdır. Oksijeni yeterli olmalı ve sürekli olarak ortamı kontrol etmeli, oksijen azaldığında, ortamı havalandırmalıdır. İstiridye mantarlarının yetiştirildiği ortamlar, insanların rahatlıkla nefes alabileceği halde tutulmalıdır. Bu olmazsa mantarın yapraklarının kenar kısımları yukarı doğru dönecektir. Böylelikle mantarın oksijensiz kaldığı anlaşılabilir.
Kavak ağacının ya da kayın ağacının diplerinde mantarın doğal olarak oluştuğu ortama, kompost denir. Bu komposttaki uygun nem veya sıcaklık gibi koşullar oluştuğunda mantarlar ortaya çıkmaya başlar. Oluşmasının ardından büyüme sürecini tamamlayan mantarlar için, mantar toplama zamanı gelmiştir.
Oksijene gereksinim duyan bu tür mantarların yetiştirilmesi için daha geniş bir alan ve özen gereklidir. Bu tür mantar yetiştirmek için sermaye gereklidir. En az 200 metrekarelik bir alan gereklidir. Bunların yanı sıra, günlük kontrol edecek bir kişiye ihtiyaç vardır. Ayrıca, istiridye mantarları kompostu oluşturulması gereklidir. Besin değeri çok yüksek olan mantarın faydaları öğrenildikçe bu ürüne olan talep de artmaktadır. Talep edilen bir ürünü üreterek ticaretini yapmak son derece akıllıca bir davranıştır. Bu nedenle mantar üretimine olan ilgide bir artış da göze çarpmaktadır. Mantarlar yetiştirilmeye başlandığı günden sonra 2 dönem halinde toplanır. İlk ürünler 5-6 gün sonra toplanır. Bu aşamada diğer tüm mantarlar da 10 günde tamamen toplanmış olmaktadır.
ÇALIŞTIĞIMIZ KURUMLAR