Mantarlar diğer bitkilerden farklı olarak fotosentez değil solunum ile besinlerini üretirler ve bu durum da onların protein içeriğinin yüksek olmasını ve ette yer alan birçok vitamin ile minerali bünyesinde barındırmasını sağlar. İstiridye mantarı adı verilen tür ise şapkalı mantara göre çok daha lezzetli ve üretimi de bunun aksine çok daha kolay olan bir mantar çeşididir. Bu mantar doğadaki halinde ağaç köklerinde ya da gövdelerinde yetişebilir. Topraktan bağımsız olarak büyüyen istiridye mantarı, yetiştiricilik olarak ise çok az girdi ile çok fazla ürün veren bir çeşittir. Mantar yetiştiriciliği için gereken tek şey kompost adı verilen besin ortamı, istiridye mantarı tohumu ve uygun şartların sağlandığı bir ortamdır.
İstiridye mantar üretimi yapmak için gereken kompost mantarın selüloz kaynağı olarak kullanılabilecek malzemelerin karışımından oluşur. Kompost üretimi sadece bu ürünlerin karıştırılması değil aynı zamanda dezenfeksiyonu da yapmak demektir. Bu sebeple eğer ilk defa istiridye mantarı işine girecekseniz mantar kompostu olarak kullanılacak malzemeyi mantar tohumunu temin ettiğiniz yerden alabilir ve hem hızlı hem de sağlıklı bir şekilde ekiminizi yapabilirsiniz. Kompost satışı kg bazında olmakta ve kg miktarı da mantarhane olarak kullanılacak alanın büyüklüğü ile orantılı olarak hesaplanmaktadır. Mantar üretim çadırı olarak da bilinen mantarhanelerin ise kendi içinde sahip olması gereken bazı teknik özellikler vardır.
İstiridye mantarı tohumunun kompost içine ekilmesinden sonra geçen yaklaşık 1 aylık süreye verilen isimdir. Bu süreçte mantar tohumları miselleri ile kompostu sararak kendilerine dışarı çıkacak nokta ararlar. Aynı zamanda kompost içinde çoğalırlar ve oradaki besin kaynaklarından faydalanarak her yeri beyaz bir ağ gibi sararlar. Sarım süresi de denilen mayalanma süreci tohumun miktarına göre göre, kullanılan kompost türü ve oranına göre ve mantarhane olarak kullanılan ortam şartlarına göre az çok fark eden sürelerde olabilmektedir.
Mantarhane ortamı istiridye mantarının hem kompost içinde mayalanması hem de mayalanma sonrası çıkışı ve sağlıklı bir şekilde istenen boyuta gelmesi için uygun şartlarda ayarlanabilir olmalıdır. Mayalanma esnasında sıcaklık ve nem değerleri farklı, büyüme aşamasında ve hasat sonlarına doğru ise farklıdır. Bu yüzden istiridye mantar ticareti yapacak kişiler tohum ve kompost kadar mantarhane kurulumuna da özen göstermelidir. Mantar tohumu satın alırken üretimin yapılacağı bölge de göz önüne alınmalı ve soğuk iklim ile ılıman iklim bölgelerine göre farklı mantar tohumu cinsleri tercih edilmelidir. Profesyonel olarak bu işi yapmak ve sağlam temellere oturtmak isteyen kişiler bu konuda hizmet veren mantar firmaları ile iletişime geçebilirler. Genelde mantarhane kurulumu, mantar tohumu ve alana yetecek kadar kompost hazır paketlenmiş bir şekilde kişilere teslim edilmekte ve tamamen yerleştirilince anahtar teslim şekilde çadır verilmektedir.
ÇALIŞTIĞIMIZ KURUMLAR