+90 (553) 466 6606 [email protected]
İstiridye Mantarı 24 Mayıs 2020, Pazar 0

İstiridye Mantarı Yüksek Protein Değeri İle Çok Kıymetlidir.

İstiridye Mantarının İnsan Vücuduna Faydası Nedir?

Geçmişte Çin ve Asya ülkelerinin mutfaklarını süsleyen istiridye mantarı ülkemizde de semt pazarlarında bile kolaylıkla bulunan ve günlük hayatta çokça tüketilebilen bir gıda haline gelmiştir. İçerisinde yer alan lovastatin maddesi reçeteli olarak alınan kolesterol ilaçlarında bulunan bir madde olup, bolca tüketilmesi durumunda kardiyovasküler hastalıkları engellediği bilinmektedir. Benzaldahit adı verilen organik bir bileşen etkisiyle antibakteriyel etki gösteren istiridye mantarı ilave olarak gösterdiği antioksidan özelliği nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca lifli bir yapısı olduğundan kabızlık problemi çekilmesini de engeller.

 Mantar İçin Gerekli Olan Kompost Nasıl Üretilir?

Basitçe ifade etmek gerekirse, evde mutfakta kullandığımız her türlü gıdanın çöpe atılan kısımlarının çürütülmesiyle elde edilen doğal bir gübredir. Atılan bu gıdalar bitkisel ve hayvansal türde olabilir. Bahçenizde açacağınız bir çukur içerisine atıkları belirli bir sırayla yerleştirip hiç hava almayacak şekilde kapatıp beklemelisiniz. Kompost üretimi açısından iki temel madde azot ve karbon içerikli besinlerdir. 20-30 gün içerisinde hazır hale gelebilen kompost malzeme hazırlanırken önce kahverengi sonrasında yeşil renkli malzemeler konarak karışım hazırlanır; kahverengi malzemeler için oran 2/3; yeşil malzeme için oran 1/3’tür.

Mantar kompostu için kullanılacak kahverengi malzemeler dallar, ağaç kabukları, fındık kabuğu, talaş, kuru yapraklar, ceviz kabuğu, sap samandır. Yeşil renkli malzemeler ise, sebze meyve kabukları, çay atıkları, yeşil yapraklar, gübrenin kalsiyum değerini arttırması için yumurta kabuklarıdır. Asitli meyveler olan greyfurt, limon, mandalina, portakal meyvelerinin kabukları komposta konulmayacaktır. Kompost satışı 15-20 kg’lık torbalar halinde yapılmaktadır, ortalama verim ise torba başına 2-6 kg.’dır.

mantar üretimi

 İstiridye Mantarı Üretimi Nerede Yapılır?

Mantar üretimi için sarımı tamamlanan kompost torbalarının güneş ışığı almayacak şekilde muhafazası gerekmektedir. Sarımı tamamlanmış kompost torbaları 10 günlük bir süre sonrasında mantar toplanacak hale gelmektedir. Mantarlar toplandıktan sonra on gün süreyle ürün alamazsınız, bu dönem uyku dönemi diye adlandırılmaktadır; on gün sonunda yeniden ürün almak mümkündür. 20-25 kg’lık kompost torbalarından 7-8 kg’lık mantar üretimi verimi almak mümkündür. Üretim çadırı mantarların üretimini yapmak için oluşturulan, iklimlendirmesi yapılmış, nem ortamları sağlanmış çadırlarda yapılır. Mantar yetiştiriciliği yaparken dışarıdan izole edilmiş çadırlarda yapıldığı için, dış ortam koşullarının etkisi olmayacaktır. İklimlendirme şartları sağlanması zorunlu olduğundan mantar üretimi için en yüksek gider elektrik sarfiyatıdır. Mantarhane ortamı tamamen izole betonarme bir bina veya çadırda yapılmalıdır. Kırık dökük yerler olmamalıdır veya stroforla sıkıca kapatılmalıdır.

 Mantar Tohumu Üretimi Nasıl yapılır?

Mantar tohumu yani mantar miseli üretebilmek için 1 kg buğday, 100 gram misel ve iki adet şeffaf torbaya ihtiyacınız vardır. Buğday haşlayıp suyunun süzülüp bez üzerinde bir gün bekletip hafif nemli kalmasını sağlayınız. Daha sonra kağıt üzerinde bir tam gün süreyle bekletip elde ettiğiniz mantar sporlarını çok az damıtık su içine koyarak yine bir gün bekletiniz. Daha sonra mantar sporlarını beklettiğiniz buğday üzerine dökünüz. Ancak buğday sterilize bir kap içine konmalıdır.

İstiridye mantar ticareti çok az bir maliyet ile kısa zamanda para kazanacağınız alanlardan bir tanesidir. Kurulum masrafları oldukça düşüktür, ayrıca yurt içinde artık yeterince tanındığından pazarlanması da oldukça kolaydır.

KALİTE TESADÜF DEĞİLDİR

ÇALIŞTIĞIMIZ KURUMLAR