Son yıllarda gözde olan girişimlerden birisi de istiridye mantarı yetiştiriciliği ‘dir. İstiridye mantarına kayın mantarı ya da kavak mantarı da denilmektedir. Bunun sebebi doğada kavak ağacı ya da kayın ağacı kütüklerinde de yetişebilmesidir. Daha sonra istiridyeyi andıran rengi ve şekli sebebi ile de halk arasında bu ismi ile kullanılmaya başlanmıştır. İstiridye mantarı hem besleyici değeri yüksek hem de karlılığı yüksek bir üründür. Protein oranının fazla olması ete alternatif bir ürün olmasını sağlamıştır. Maliyetinin az olması sebebi ile satış fiyatları oldukça uygundur ve herkes tarafından alınabilir. Üretim ne kadar fazla olursa olsun alıcısı bulunan istiridye mantarının yetiştiriciliği ise oldukça kolaydır.
İstiridye mantarı yetiştirme tekniği ile ilgili tüm detayları öğrenmeden önce bu mantarın yetişme koşulları hakkında bilgi sahibi olmakta fayda vardır. Tüm mantar türleri gibi soğuk ve nemli ortamı seven istiridye mantarı için doğal ortam sağlanabileceği gibi istenirse klima ile iklimlendirilmiş sabit ısı ve nemde tutulan bir ortamda da 12 ay mantar üretimi sağlanabilir. Yüksek kar sağlamak isteyen üretimci ve girişimciler genelde iklimlendirmenin yapıldığı çadır tipi üretimi tercih etmelidir. İstiridye mantarı diğer sebze ve meyvelerin aksine topraktan bağımsız olarak selüloz kaynaklı ortamlarda yetişir. Bu durum da toprağa ilave edeceğiniz her türlü gübre ve katkı malzemesi masrafından en başta kurtulmanız demektir. İstiridye mantarı kompost denilen selüloz kaynağında direkt olarak tohumdan yetişir ve mayalanma süresini tamamladıktan sonra birkaç hafta içinde ürün vermeye başlar.
Kompost adı verilen madde mantar için selüloz kaynağı sağlayan maddedir. Bu madde saman, pamuk ya da talaş olabilir. Bunların üçü arasında yapılacak farklı karışımlar da mantarın selüloz ihtiyacını karşılamaktadır. Kompost içine yaklaşık olarak ağırlığının %3’ü kadar tohum kullanılarak ekimi yapılan istiridye mantarı ekim dönemine göre belirlenen sıcaklık ve nem değerinde tutularak mayalandırılır. Mayalanma sonrası iklimlendirme şartları değiştirilerek ürünlerin çıkması sağlanır ve kompost içindeki selüloz bitene kadar ürün alımına devam edilir. Küçük çaplı üretimhaneler bile bu sektörde kar sağlamak için avantajlı olmaktadır.
ÇALIŞTIĞIMIZ KURUMLAR