Mantar, latince fungus mantar, fungi mantar olarak geçmektedir. Tek hücreli yada çok hücreli olan ökaryotik canlıları kapsayan ve şapkalı mantarlara genel olarak halk arasında verilen addır.
İstiridye mantarı (Pleurotus ostreatus) ise pleurotus cinsinden gelen mantarlardır. Halk arasında ağaç mantarı, kayın mantarı gibi çeşitli isimlerle anılan bu mantarlar, selülozu parçalayabilecek enzim bağışıklığına sahip mantar türüdür.
Dünya’nın her bölümünde bulunabilirler. Genellikle ormanlık alanlarda yetişirler. Sonbahar ayları istiridye mantarı türünün yetişme ayı olduğu için %80 ila 90 arasında nem ihtiyacı bulunmaktadır.
Kuluçka zamanı karanlık ortamda olmakla beraber günlük 5-7 saat arasında gün ışığına ihtiyaç duyar. Mantarhane (üretimhane) gibi alanlarda istiridye mantarı yetiştiriciliği yapanlar için havalandırma mantar verimi açısında oldukça önemlidir.
İstiridye mantarı talaş, saman, ağaç artıkları kısacası selüloz kaynağı olan her alanda yetişebilmektedir.
İstiridye mantarının geniş, kavak mantarına benzeyen bir baş bölümü vardır ortalama çapı 5 ile 25 cm arasında değişir, doğal örneklerinin renkleri beyazla gri veya meşe kabuğu rengiyle koyu kahverengi arasındadır.
ÇALIŞTIĞIMIZ KURUMLAR